KENT BİLGİ SİSTEMİ
Proje Kimliği
Hizmet Verilecek Bölge:
Proje Maliyeti: 1.000.000 TL
Proje Finans Kaynağı: Belediye Bütçesi.
Projenin Hizmet Tarihi:
Proje Özeti:
Kent Bilgi Sistemi (KBS), kent ve kentliye ait bilgilerin belirli yöntemlerle toplanması, uygun yazılım ve donanımlar kullanıp bir veritabanına aktarılması, veriler arasındaki ilişkilerin kurulması, yönetilmesi ve doğru sorgulamalar oluşturup analizlerin yapılarak kentin her türlü ekonomik, sosyal, kültürel, idari ve diğer hizmetlerinin en iyi şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak amacı ile gerçekleştirilen bir bilgi sistemi modeli olacaktır.
Proje kapsamında;
Mevcut verilerin analizi ve sistem tasarımı
İmar planları ve plan tadilatlarının sayısallaştırılarak sisteme aktarılması
Uydu görüntüsü temini
Plan, harita ve uydu görüntüsünün aynı koordinat sistemi değerleri üzerine çakıştırılması
Numarataj işlemlerinin DİE standartlarına göre tamamlanması ve kayıtların güncel adres verilerine göre oluşturulması
İmar planı sınırları içersinde yer alan kadastral haritaların sayısallaştırılması ve tapu bilgileri ile entegrasyonu
Demografik yapıyı tespit etmek amacıyla saha anket çalışmalarının yapılması
Dijital arşiv çalışması
Yapı ve sokak görüntülerinin temini ve görüntülerle ada/parsel ilişkisinin kurulması
İnternet üzerinden imar durumu hizmetinin sunulması
Belediye gayrimenkul envanterinin hazırlanması
Kamulaştırma envanterinin hazırlanması
Yönetim bilgi sisteminde yer alan kayıtlarla ,imar durumu, mülkiyet bilgisi, adres bilgisi gibi kayıtların bir arada sunulması
Vergi kaçaklarının tespit edilerek verilerin kayıt altına alınması
Kent rehberinin oluşturulması
Resepsiyon hizmetinin sunulmasından oluşmaktadır.
Kent Bilgi Sistemi Projesinin Faydaları
Ev veya ofislerdeki bilgisayar, telefon, pc, notebooklardan internete girerek belediyedeki bilgisayarda bulunan kişisel bilgilere ulaşabilecek, dilek ve şikayet iletilebilecek, hayata geçirilen projeler hakkında bilgi alınabilecektir.
Belediyedeki tüm hizmetlere ait bilgilerin, merkezdeki ana bilgisayarın veritabanına kaydedilmesi ve bilginin anında diğer bir birim tarafından kullanılabilmesi sayesinde tekrar tekrar bilgi girmeye gerek olmaması, girilmiş olan bilgiler üzerinde bilgisayar ile çok hızlı işlem yapılarak her türlü rapor ve görüntünün alınabilmesi gibi nedenlerle belediye hizmetlerinde kalite ve verimlilik arttırılabilecektir.
Elle yapılmakta olan bazı hesaplama ve işlemlerin bilgisayar tarafından yapılması sayesinde az personel ile daha çok iş yapma olanağı sağlanabilecektir.
Kent ve belediye hizmetleri ile ilgili her türlü bilgi, ayrıntılı olarak ana bilgisayarda bulunacağı için, çeşitli kademelerde görevli yöneticilerin, önceden belirlenmiş yetkileri dahilinde, bu bilgilere ulaşabilmeleri ve yürütülen işleri denetlemeleri sağlanabilecektir.
İmar planı, halihazır harita, kadastral harita ve tapu sicil bilgileri entegrasyonu sonucunda bir parsel üzerindeki yer alan yapı ve mülkiyet bilgisine kısa bir süre zarfında ulaşılabilecektir.
İmar planları, güncel olarak internet üzerinden takip edilecektir. Belediyemizin internet sitesinden imar durumu kayıtlarına, bilgilendirme amaçlı ulaşılabilecektir.
Belediyemizin ve kamu kurumlarının mülkiyetinde bulunan taşınmazların envanteri yapılarak, şehrin ihtiyaçları doğrultusunda planlı bir şekilde kullanılması sağlanacaktır.
Kamulaştırma envanteri sonucunda kamulaştırma çalışması gereken sokak, park, okul alanı gibi özel mülkiyete ait taşınmazların durumları tespit edilerek planlı bir şekilde ve etaplar halinde kamulaştırma çalışmaları gerçekleştirilebilecektir.
Dijital arşiv uygulaması sonucunda kağıt ortamında bulunan veriler, sistemde kayıt altında tutularak belgelerin deforme olması engellenecek ve belgelere kısa süre zarfında ulaşılabilecektir.
Kent Bilgi Sisteminin belediyelerde yaygınlaşması ile belediyeler arasında bağlantı kurularak il bilgi sistemine, iller arasında bağlantı kurularak da devlet bilgi sistemine ulaşılması için gerekli alt yapı oluşturulabilecektir.
Tepkiniz nedir?